Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Τυρόπιτα κυλικείου από τα χέρια της μαμάς


Μην μπερδέυεστε με το φραπέ, κράτησα δυο τυροπιτούλες και για μένα!
Τα σχολεία ξεκίνησαν και το ερώτημα "Τι παίρνει το παιδί κάθε μέρα στο σχολείο για να φάει;" παραμένει. Ερώτημα καυτό, αιώνιο, και κατά καιρούς επικινδύνως αναπάντητο. Ε, λοιπόν, σας έχω λύση! Απλή, φτηνή και γρήγορη! Ο παράδεισος κάθε γονιού!
Λίστα για ψώνια 
1 πακέτο έτοιμο φύλλο σφολιάτα
400γρ. φέτα τριμμένη στο χέρι
200γρ. γραβιέρα γλυκιά, τριμμένη στο χοντρό
1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 4κσ.
2 αβγά

Καταρχήν πρέπει να ξεπαγώσουμε το φύλλο. Μια και στα Σούπερ Μάρκετ τα φύλλα βρίσκονται σε δύο ξεχωριστές συσκευασίες μέσα στο κουτί, μπορείτε να φτιάξετε τη μία και μετά από μερικές μέρες τη δεύτερη μειώνοντας τη δόση της γέμισης στο μισό. Προσωπικά το προτιμώ για να μη βαριούνται να τρώνε τα ίδια και τα ιδιά.

Από την άλλη μπορείτε να τις ετοιμάσετε και να τις διατηρήσετε στο ψυγείο (έως μια βδομάδα) ψήνοντας κάθε φορά αυτές που θέλετε.

Ας ετοιμάσουμε τη γέμιση! Χτυπάμε το ένα αβγό και προσθέτουμε το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά να ενοποιηθούν τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα τυριά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι άλλους συνδυασμούς τυριών της αρεσκείας σας φροντίζοντας να είναι μαλακά τυριά μόνο κι όχι πολύ αλμυρά
.
Κόβετε το ένα φύλλο ζύμης οριζοντίως και καθέτως ώστε να δημιουργηθούν 8 κομμάτια. Τοποθετείται στο ένα άκρο τη γέμιση και καλύπτεται από πάνω με το υπόλοιπο ζυμάρι. Κολλάτε τα άκρα της ζύμης ζαρώνοντας τα σαν φρου-φρου (δεν μπορώ να το περιγράψω αλλιώς!).

Αλείφεται το ζυμάρι σας με το άλλο αβγό (χτυπημένο, εννοείται!) και ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC για 25λεπτά περίπου. Αλλάζετε τη ρύθμιση του φούρνου και ψήνεται την τυροπιτούλα από κάτω μόνο για άλλα 15λεπτά ώστε να στεγνώσει καλά.

Βγάζετε τις τυρόπιτες από το φούρνο και τις ακομπάτε πάνω σε σχάρα για να στεγνώσουν και ... ιδού! Η καλύτερη τυρόπιτα κυλικείου δια χειρός μαμάς και με την επιβράβευση των τέκνων!

Πάντα προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση δύοσμο (τρελαίνομαι για το δυόσμο στην τυρόπιτα) ή ζαμπόν ή μπέικον για πιο hardcore καταστάσεις! Επίσης, μπορείτε να τις πασπαλίσετε με σησάμι ή μαυροκούκι για φανταιζί αποτέλεσμα. Your choice!

Εάν πάλι θέλετε να "παιδευτείτε" παραπάνω και έχετε χρόνο χρησιμοποιήστε φρέσκο φύλλο που θα ανοίξετε μόνες σας. Φυσικά, ακόμα και η επιλογή του φύλλου κουρού είναι αποδεκτή!

Καλή σας απόλαυση και ... κρατήστε ένα κομματάκι και για εσάς γιατί πρέπει να φροντίζετε πάντα τον εαυτό σας πρώτα ώστε να έχετε δυνάμεις να φροντίσετε με χαμόγελο τους γύρω σας!

Φιλιά, Φωτεινούλα

2 σχόλια:

  1. εξαιρετικη τυροπιτα ..η γεμιση που χρειαζετε ειναι η μιση απο αυτη που προτεινεται ..να ειστε καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε ευχαριστώ για το σχόλιο αλλά η ποσότητα που απαιτείται είναι σωστή και αφορά ΚΑΙ τα 2 φύλλα του πακέτου από όπου προκύπτουν 8 ή 16 κομμάτια τυρόπιτα συνολικά ανάλογα με το μέγεθος που θες.

      Διαγραφή

Chit chat!!!