Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

Κουραμπιέδες γεμιστοί με μαρμελάδα ή πραλίνα



Ε, ναι, λοιπόν, φέτος τόλμησα κι έφτιαξα γεμιστούς κουραμπιέδες κατά τη διάρκεια ενός κρεσέντου δημιουργικότητας και κούρασης συνάμα. Αν άξιζε τον κόπο; 1000%.  Είναι πεντανόστιμοι και πολύ ευπαρουσίαστοι στο γιορτινό τραπέζι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι δύο ίδια κουπάτ σε διαφορετικό μέγεθος!



Λίστα για ψώνια
Ζύμη
1 κιλό αλεύρι μαλακό
300γρ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου  
200γρ.βούτυρο
150γρ. ζάχαρη άχνη 
1 βανίλια
2κσ. κονιάκ ή λικέρ ή τσικουδιά
2 κρόκους αβγών
1 κγ. baking powder
1κγ. σόδα
150γρ. αμύγδαλο λευκό, τριμμένο για τη ζύμη

Διακόσμηση

ανθόνερο για βρέξιμο
100γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας (κατά προτίμηση κόκκινη) ή πραλίνα


Στο μίξερ σας ανακατεύετε το βούτυρο γάλακτος με το βούτυρο και με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε στο μίγμα τη βανίλια, το αλκοόλ και τους κρόκους και συνεχίζετε το χτύπημα απαλά. Προσθέτετε περίπου 1 κιλό αλεύρι σε στάδια (όσο πάρει) μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει το baking powder και τη σόδα. Τελευταίο προσθέτουμε το λευκό αμύγδαλο και πλάθουμε τη ζύμη ώστε να μην κολλάει στο χέρι.

Απλώνετε το ζυμάρι σας πάνω σε μια επίπεδη και λεία επιφάνεια και αρχίζετε να κόβετε τη ζύμη με τα κουπάτ σε εορταστικά σχεδιάκια όπως δεντράκια, αστεράκια και καρδούλες, μόνοι σας ή παρέα με μικρούς και μεγάλους φίλους. Εγώ είχα παρέα την κουμπαρούλα μου, τη Τζίλντα. Το ξενυχτήσαμε για να τους ψήσουμε αλλά αποζημιωθήκαμε με λικεράκι και κουραμπιεδάκι... και μπόλικο κουτσομπολιό!

Για να ετοιμάσετε τους γεμιστούς κουραμπιέδες θα χρησιμοποιήσετε δύο ίδια κουπάτ διαφορετικού μεγέθους, για παράδειγμα αστεράκια. Θα κόψετε δύο ίδια αστέρια. Το δεύτερο αστέρι θα το πατήσετε στο κέντρο με το μικρό κουπάτ και θα αφαιρέσετε το κεντρικό κομμάτι δημιουργώντας μια τρύπα αστεριού. Τοποθετείται το τρυπημένο κομμάτι ζύμης ακριβώς πάνω στο πρώτο κομμάτι-αστέρι ζύμης. Επαναλαμβάνεται την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα κομμάτια.  

Επανέρχομαι, λοιπόν, τοποθετείτε τους κουραμπιέδες σας πάνω σε ένα φύλλο σιλικόνης σε ένα ταψί ή σε βουτυρωμένο ταψί ή σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 190ο Κελσίου για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. 

Όπως θα τους βγάλετε από το ταψί θα τους ακουμπήσετε σε μια πιατέλα και θα τους ραντίσετε ΖΕΣΤΟΥΣ με ανθόνερο. Αφήστε τους να ξεκουραστούν για λίγο και να ρουφήξουν για τα καλά το ανθόνερο και γεμίστε το κενό με τη μαρμελάδα ή την πραλίνα. Έτοιμοι για φάγωμα ή και για κέρασμα... αν προλάβουν να φτάσουν στους καλεσμένους σας!

Φυσικά, το κολπάκι του γεμίσματος μπορείτε να το εφαρμόσετε και σε άλλα μπισκότα που θα φτιάξετε.

Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, Φωτεινούλα  

2 σχόλια:

  1. Τέλειοι Φωτεινούλα καλές γιορτές σου εύχομαι να περάσεις όμορφα με την οικογένεια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!