Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014

Σοκολατένια βασιλόπιτα κέικ με φρέσκο βούτυρο


Οι κουραμπιέδες θέλουν φρέσκο βούτυρο για να νοστιμίσουν αλλά ποτέ δεν το χρησιμοποιώ όλο το βαζάκι. Συμβαίνει και σε εσάς; Έτσι φέτος σκέφτηκα να το χρησιμοποιήσω το υπόλοιπο στη συνταγή της βασιλόπιτας μου. Ομολογουμένως έγινε η πιο αρωματική βασιλόπιτα που έφαγα ποτέ και ... τη λάτρεψα! Χώρια που μου έτυχε και το φλουρί. Διπλά κερδισμένη, λοιπόν, για το 2014 και... βουρ για τη συνταγή μας!


Λίστα για ψώνια
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι κακάο 2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φίτζάνι φρέκσο βούτυρο αγελάδος
1 φλιτζάνι γάλα
4 αβγά
4 κουταλάκι του γλυκού baking powder
χυμό και ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1κουτάλι σούπας κονιάκ

Αρχικά, θα χτυπήσουμε τη ζάχαρη με το βούτυρο για να αφρατέψει μπόλικο και, στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά στο μίγμα μας. Συνεχίζουμε με το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. Προσέξτε το πορτοκάλι σας να είναι άκρως αρωματικό για να σας αποζημιώσει στη μυρωδιά. 

Σε αυτό το σημείο θα προσθέσετε το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα ξεκινώντας με το αλεύρι μέσα στο οποίο έχετε ήδη ενσωματώσει το baking powder. Τελευταίο προσθέτετε το κακάο και το κονιάκ.

Αραδιάζουμε το μίγμα μας σε στρογγυλή φόρμα την οποία έχουμε βουτυρώσει κι έχουμε πασπαλίσει με ζάχαρη άχνη για να μην κολλήσει στα τοιχώματα διαφορετικά στρώνουμε εσωτερικά της φόρμας λαδόχαρτο ή χρησιμοποιούμε φόρμα σιλικόνης.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για μία ώρα περίπου ανάλογα με το φούρνο. Δοκιμάζουμε με το μαχαίρι για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί το κέικ μας εσωτερικά εάν μπήξουμε το μαχαίρι στο κέικ και το βγάλουμε στεγνό. Προσοχή! Το μαχαίρι θα το βουτήξετε στο μέσον της φόρμας κι όχι στης άκρες.

Όταν είναι έτοιμο το κέικ, το αποσύρουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν το ξεφορμάρουμε.

Διακόσμηση: Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή κακάο και γράφουμε ευχές χρησιμοποιώντας ξηρούς καρπούς, συνήθως αμύγδαλα, ή φρέσκα φρούτα ή ζαχαρωτά. Φαντασία θέλει!

Στη φωτογραφία έχω χρησιμοποιήσει φρέσκα βατόμουρα κι έχω γράψει το 2014.

Άλλες ιδέες για το στολισμό της βασιλόπιτας μπορείτε να πάρετε εδώ

Χαρούμενο και τυχερό το 2014!

Φιλιά, 
Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!