Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014

Γίγαντες με κόκκινη πιπεριά και πράσινα αρωματικά, σκέτη γλύκα!



Ποτέ ξανά δεν είχα ξαναμαγειρέψει γίγαντες. Δεν ξέρω για ποιό λόγο δεν μου γέμιζαν το μάτι. Επιπλέον, κανένας στην οικογένεια δεν τους έτρωγε. Έρχεται όμως εκείνη η στιγμή στη ζωή κάθενος που όλες οι αξίες του και οι σταθερές του ανατρέπονται. Ε, καλά, όχι κι όλες, μόνο ότι έχει να κάνει με τους γίγαντες. Δεν άντεχα άλλο φακή και φασόλια κι ήθελα κάτι διαφορετικό. Και το βρήκα!

Ξεκίνησα και τους έβρασα στη χύτρα και ολοκλήρωσα το φαγητό στο ταψί μέσα στο φούρνο. Κάποιοι το τελειώνουν και μέσα στην κατσαρόλα. Δε βαριέσαι, χρόνο είχα, οπότε...


Λίστα για ψώνια
500γρ. γίγαντες
2κ.γ. σόδα
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1-2 καρότα τριμμένη ή σε λεπτές ροδέλες
1-2 πιπεριές φλωρίνης σε χοντρές ροδέλες
3-4 κλαράκια μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
3-4 κλαράκια άνηθο, μόνο τα φύλλα
3-4 κλαράκι σέληνο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένο
 2 κουταλιές πελτέ τομάτας ή ένα φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
αλάτι και πιπέρι
γλυκό μπούκοβο
ελαιόλαδο


Όπως με τα περισσότερα όσπρια, έτσι και με τους γίγαντες θα πρέπει να τους βάλετε από βραδίς σε νερό με δυο κουταλάκια σόδα (εγώ την ξέχασα τη σόδα αλλά και πάλι μια χαρά βράσανε).

Την επόμενη μέρα, το πρωί, τους ξεπλένετε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ για να φύγει η σόδα και βράζετε τους γίγαντες στη χύτρα για μισή ώρα ώσπου να μαλακώσουν όσο περισσότερο γίνεται. Βάζετε στη χύτρα τόσο νερό όσο να τους σκεπάσει και δυο δάχτυλα παραπάνω.

Εν τω μεταξύ, όση ώρα βράζουν οι γίγαντες ετοιμάζετε τη σαλτσούλα τους σε ένα βαθύ τηγάνι. Αφήνετε να κάψει το λάδι στο τηγάνι και σωτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το τριμμένο καρότο, και τη χοντροκομμένη πιπεριά. Έπειτα, προσθέτετε τα πράσινα μυρωδικά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε και το γλυκό μπούκοβο και ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας για να βράσουν όλα μαζί. Αφήνετε να βράσει η σάλτσα σε μέτρια φωτιά, περίπου ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά, και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να μην κολλήσει.

Σημειώνω ότι τον πελτέ θα τον διαλύσετε σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό πριν τον βάλετε στη σάλτσα.

Όταν ολοκληρώσετε το βράσιμο στη χύτρα έχετε δύο επιλογές.

1. Ρίχνετε τη σάλτσα μέσα στη χύτρα και συνεχίζετε το μαγείρεμα με ανοιχτή κατσαρόλα, μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν τελείως. Συμπληρώνετε όσο νερό χρειάζετασι για να μη στεγνώσει το φαγητό και κολλήσει στην κατσαρόλα. Πασπαλίζετε με φέτα πριν το σερβίρετε.

2. Αραδιάζετε τους γίγαντες σε ένα βαθύ ταψί και τους περιχύνετε με τη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει. Συμπληρώνετε όσο νερό χρειάζεται για να μην καούν και κολλήσουν. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι να τους σκεπάσετε με ένα αλουμινόχαρτο όσο ψήνονται ώστε να μη στεγνώσουν. Λίγα λεπτά πριν βγάλετε το φαγητό σας από το φούρνο, πασπαλίζετε τους γίγαντες με τριμμένη φέτα και αφήνετε λίγο να λιώσει πριν τους σερβίρετε.

Οι γίγαντες συνοδεύονται τέλεια με λουκάνικο κι ελιές. Μάλιστα, πολλοί επιλέγουν αν ψήσουν το λουκάνικο και να το σερβίρουν μέσα στο πιάτο με τους γίγαντες και τη σαλτσούλα τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!