Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Μάραθος, το κρητικό μυρωδικό



Ο μάραθος, κατά τη γνώμη μου, είναι το απόλυτο μυρωδικό της κουζίνας που τρώγεται σκέτο μαγειρεμένο. Με καταγωγή από την Κρήτη γνώρισα το μάραθο από πολύ μικρή ηλικία μέσα στα φαγητά και το λάτρεψα. Είναι μια σχέση πάθους που παραμένει τό ίδιο έντονο εδώ και πολλά πολλά χρόνια. 

Στην πορεία γνώρισα το μαραθόσπορο ως συστατικό των λουκάνικων της Σύρου. Στη Σύρο γεννήθηκα. Έκτοτε την επισκεπτόμουν κάθε καλοκαίρι για να συναντήσω φίλους και συγγενείς και η μαγειρική του παραδοσιακού λουκάνικου από τη μαμά ήταν must.

Τέλος, μέσα από το master chef ολοκλήρωσα τη γνωριμία με το μάραθο φτάνοντας στη "ρίζα" της γνώσης, στη μαραθόριζα και το φινόκιο τα οποία τα χρησιμοποίησα κατά κόρον κυρίως στα ριζότο θαλασσινών. 

Αλλά τι είναι το μάραθο; Που μας βοηθά; Ποιά τα οφέλη στον οργανισμό μας;

Σημαντικό! Ως αφέψημα το μάραθο με μελι λειτουργεί ενάντια στις ρυτίδες ενώ στην αρχαιότητα πίστευαν ότι οι σπόροι του μάραθου έκοβαν την όρεξη. Επίσης, λέγεται ότι το αιθέριο έλαιο που κρύβεται στους σπόρους του αν προστεθεί σε φαγητά ή ροφήματα αυξάνει την ερωτική επιθυμία.
Οι Κινέζοι και οι Ινδοί το χρησιμοποιούσαν ως αντίδοτο σε τσιμπήματα εντόμων αλλά και ως θεραπευτικό μετά τη βρώση δηλητηριωδών μανιταριών.

Το μάραθο χρησιμοποιείται στο ψωμί, σε φαγητά, γλυκά, όσπρια, σαλάτες, σάλτσες, τυροκομικά, τουρσιά, λικέρ και πολλά άλλα.  

Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι πάρα πολλές και γνωστές από τα αρχαία χρόνια:
  • Βοηθά στην πέψη
  • καταπολεμά την κακοσμία του σώματος
  • καταπολεμά τα αέρια του εντέρου, τις στομαχικές διαταραχές
  • καταπολεμά τους κοιλιακούς πόνους των παιδιών
  • βοηθά στην πέψη
  • καταπολεμά τη ναυτία
  • βοηθά σε κάθε δίαιτα
  • στον πόνο των ματιών
  • κατά της κυστίτιδας
  • κατά των αρθριτικών
  • προφυλάσσει από τη γρίπη
  • προφυλάσσει από το βήχα
  • προφυλάσσει από τον κοκίτη
  • αρωματίζει το νερό που δίνουμε στα μωρά
  • είναι ευεργετικός στα μαλλιά 
  • είναι αντιρυτιδικός
  • αυξάνει τήν έκκριση γάλακτος κατά το θηλασμό

και άλλα, και άλλα, και άλλα...

Για όποιον δεν έχει δοκιμάσει το μάραθο καλό θα είναι να το εισάγει στη διατροφή του ενώ υπάρχουν άπειρες συνταγές που θα μπορούσαν να καλύψουν τις γευστικές του προτιμήσεις.

Για όλους εμάς που τον έχουμε γευτεί, μάθαμε κάποιους παραπάνω λόγους που μας ενθαρρύνουν να τον γευόμαστε ακόμα περισσότερο.

Να είστε πάντα καλά!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!