Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία που κάνουν κρίτσι κρίτσι!


Ό,τι καλύτερο έχει αυτή η γιορτή είναι τα πασχαλινά τσουρέκια και τα κουλουράκια. Από μικρό παιδί θυμάμαι να ξυπνάω το Μεγάλο Σάββατο, να ζεσταίνω γαλατάκι και να βουτάω, να τσαλαβουτάω στο φλιτζάνι με το γάλα τα στριφογυριστά κουλούρια και τις τσουρεκένιες φέτες!

Ο πατέρας μου, κλασικά, διαμαρτυρόταν ότι ακόμα δεν είχε γίνει η Ανάσταση και έπρεπε να συνεχίσουμε τη νήστεια αλλά κάποιος μου είχε σφυρίξει ότι η πρώτη Ανάσταση γίνεται το μεσημέρι οπότε συνέχιζα με ελαφρά την καρδία την βουτιά στη γαλατένια αμαρτία, χιχιχιχι.

Όπως ίσως γνωρίζετε οι περισσότεροι που με παρακολουθείτε, το πέπλο μυστηρίου που κρύβεται γύρω από τα τσουρέκια το έχω ξεσκεπάσει. Φέτος, λοιπόν, ήρθε η ώρα να ξεσκεπάσω το πέπλο μυστηρίου γύρω από την τέλεια συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια. 

Και ο κύβος ερίφθη! Αμμωνία και πάλι αμμωνία. Μετά από αλλεπάληλες δοκιμές, δοκιμασίες και δοσολογίες κατέληξα στην καλύτερη συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια, η οποία βασίζεται σε μια συνταγή της κυρίας Ντίνα Νικολάου, την οποία ευχαριστώ πολύ πολύ που μου τη δάνεισε.

Ιδού, λοιπόν, η καλύτερη συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια της Φωτεινούλας.


Λίστα για ψώνια
1 κιλό αλεύρι μαλακό
180γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
70γρ. μαργαρίνη λιωμένη
250γρ. ζάχαρη
130γρ. γάλα
4 αβγά συν ένα αβγό για άλειμμα
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
10γρ. αμμωνία
ξύσμα ενός λεμονιού
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
αλάτι
καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα

Ζεσταίνουμε πολύ λίγο το γάλα και το κρατάμε στην άκρη.

Στο μπωλ του μίξερ ανακατεύουμε στην υψηλή ταχύτητα τα βούτυρα με τη ζάχαρη έως ότου να λιώσει και να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε σταδιακά τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμα.


Σταμάτω το μίξερ.

Κρατώ το φλιτζάνι με το γάλα πάνω από τον κάδο του μίξερ και διαλύω την αμμωνία ανακατεύοντας πολύ καλά για να διαλυθεί. Το γάλα θα αρχίσει να αφρίζει και να χύνεται μέσα στο μπωλ. Εξασφαλίστε όμως ότι η αμμωνία διαλύθηκε και δεν σας ξέφυγε!
Συνεχίζω το ανακάτεμα στη χαμηλή ταχύτητα ώστε να ενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτω το μίγμα αλεύρι - βανίλια - αλάτι - ξύσμα λεμόνι και πορτοκάλι.

Στο τελευταίο στάδιο ανακατεύω το μίγμα με τα χέρια ώστε να έχω μια εύπλαυστη ζύμη και την αφήνω να ξεκουραστεί για μισή ωρίτσα.

Πλάθω κουλουράκια με τα δυο χεράκια από εδώ και πέρα σε ό,τι σχέδιο μπορείς να το σκεφτείς!

Πριν το ψήσιμο αλείφω τα κουλουράκια με χτυπημένο αβγο και πασπαλίζω με ζαχαρίτσα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 30λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν κατά το δοκούν και της προτίμησης σας.

Καλό Πάσχα και Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, Φωτεινούλα
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!