Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Τα ποντιακά πιροσκί της κυρίας Μαρίνας


Τα πιροσκί της κυρίας Μαρίνας μου τα παίνεψαν πολύ. Και πολύ καλά έκαναν! Η κυρία Μαρίνα είναι υπάλληλος στο Δήμο αλλά χρυσοχέρα, Ποντία και με μεγάλη εμπειρία σε επαγγελματικές κουζίνες. Ο κατάλληλος άνθρωπος δηλαδή για να σου μάθει να κάνεις πιροσκί που θα ζήλευε ακόμα κι η πόντια πεθερά σου, όπως η δική μου!

Για να σας πω την αλήθεια μου δεν συνήθιζα να τρώω πιροσκί, κι ειδικά πιροσκί με πατάτα, γιατί σιχαινόμουνα τη λαδίλα του εμπορίου αλλά αυτά τα πιροσκί είναι άλλο πράγμα. Νόστιμο, μαγειρεμένο φαγάκι στην κουζίνα σου που μυρίζει μανούλα και φροντίδα κι ομορφαίνει ένα καλοκαιρινό βράδυ σαν και τούτο.

Το μυστικό είναι στο ζυμάρι και στο καλό ζύμωμα. Όχι, ότι η γέμιση δεν παίζει ρόλο αλλά αν το ζυμάρι είναι θεϊκό όλα τα άλλα ακολουθούν. Κι από γέμιση; Πατάτα (η καλύτερη), λουκάνικο (το συνηθισμένο), τυριά (το ελληνικό) ή μαρμελάδα (το ασυνήθιστο).
Λίστα για ψώνια 
1 κιλό αλεύρι μπλε κοσκινισμένο
250γρ. γάλα
50γρ. μαγιά νωπή
1/2 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
Καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα
αλάτι και πιπέρι

Γέμιση πατάτας
6 πατάτες
2-3 κρεμμύδια ξερά
1κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο

Γέμιση τυριού
300γρ. διάφορα τυριά μαλακά (ένταμ, γκούντα, μοτσαρέλα)
1 κρόκο αβγού
λίγο πιπέρι
ψιλοκομμένο ζαμπόν ή μπέικον προαιρετικά


Ζεσταίνουμε ελαφρά το μισό γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά μέσα σε αυτό ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη (όχι όλο) και προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα γάλα - μαγιά. Λίγο αλευράκι ακόμα, λίγο γαλατάκι, μπόλικο αλάτι και πιπέρι, λίγο καλαμποκέλαιο ώστε να καταλήξετε σε ένα εύπλαστο ζυμάρι, μαλακό και αφράτο.

Αφήνετε το ζυμάρι στην ησυχία του για μισή ώρα περίπου για να φουσκώσει και να αφρατέψει. Στη συνέχεια, το "κόβετε" σε μικρές μπαλίτσες ίση με μια μπάλα του γκόλφ, την πατικώνετε για να πλατέψει και την γεμίζετε με τη γέμιση που έχετε επιλέξει. Για να βοηθηθελιτε στο κόψιμο λαδώστε τα χέρια σας με καλαμποκέλαιο!

Κλείνετε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ την μπαλίτσα και την κάνετε μακρόστενη όπως τα πιροσκί. Τελειώνετε όλο το ζυμάρι κι αρχίζετε το τηγάνισμα σε μέτρια καυτό λάδι ώσπου να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Αφήστε τα πιροσκί να κρυώσουν πριν τα καταβροχθίσετε μονομιάς. 

Το ζυμάρι αυτό θα σας βγάλει περίπου 50 πιροσκί, ανάλογα με το μέγεθος που θα τα φτιάξετε, αλλά μπορείτε να διατηρήσετε το ζυμάρι στην κατάψυξη για κάποια άλλη φορά. Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο!

Γεμίσματα 
  • Πατάτα. Βράζετε τις πατάτες και τις ξεφλουδίζετε. Σωτάρετε ψιλοκομμένο ξερό κρεμμυδάκι σε ελαιόλαδο και το πασπαλίζετε με λίγο ζάχαρη. Ενώνετε τα δυο υλικά σε στυλ πουρέ και προσθέτε άνηθο, αλάτι και πιπέρι. 
  • Τυριά. Μαλακά τριμμένα τυριά και έναν κρόκο αβγού που τα πλάθετε πολύ καλά μέχρι να γίνουν μια μάζα.
  • Λουκάνικο φρανκφούρτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!