Σάββατο, 31 Μαΐου 2014

Ντολμαδάκια νηστίσιμα και το ελληνικό καλοκαίρι ξεκίνησε!


Ντολμαδάκια με γιαούρτι! Ένα από τα καλύτερα ελληνικά εδέσματα του καλοκαιριού που σε δροσίζει στο λεπτό! Όσοι με παρακολουθείτε θα έχετε καταλάβει ότι λατρεύω την ελληνική κουζίνα. Και γιατί να μην τη λατρεύω αφού είναι η καλύτερη παγκοσμίως; Επίσης, για όσους με ξέρουν κιόλας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν λέω ότι ένα φαγητό είναι εύκολο τότε,,, είναι πραγματικά εύκολο! Και ένα τέτοιο εύκολο πιάτο είναι τα ντολμαδάκια. 

Λίγα και απλά υλικά με ένα πολύ ελάχιστο παίδεμα στο τύλιγμα.
Λίστα για ψώνια 
1 κ.γ. ρύζι για γεμιστά για κάθε ντολμαδάκι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1/2κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

φύλλα για ντολμαδάκια
χυμό ενός λεμονιού
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο



Θα ανακατέψετε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπωλ δίχως να χρειαστεί να τα ζεματίσετε ή να τα επεξεργαστείτε. Απλό; Και πάμε κατευθείαν για το γέμισμα!

Απλώνετε το φύλλο, ορθάνοιχτο πάνω στην αριστερή σας παλάμη ώστε να βλέπετε την καλή πλευρά του. Βάζετε μία κουταλιά του γλυκού γέμιση στο κέντρο δίπλα στο σημείο που είναι το λείκι και το τυλίγετε. Πως; Ας αριθμήσουμε τις πλευρές του φύλλου ως 1-2-3-4, όπως πάνε οι δείκτες του ρολογιού, ονομάζοντας 1 την πλευρά που είναι το λείκι. Πρώτα καλύπτετε τη γέμιση με το 1, έπειτα 2, έπειτα 4 και, στο τέλος, το 3. Το 3 είναι το κυρίως φύλλο και το πιο μαλακό χωρίς νευράκια. 
Φροντίζετε ώστε να το έχετε τυλίξει γερά αλλά όχι σφιχτά! Κι αυτό το κάνουμε γιατί το ρύζι θα φουσκώσει και πρεέπι να βρει χώρο να το κάνει αλλιώς θα σκίσει το φύλλο ή θα το ανοίξει.

Για να μην προβληματιζόσαστε πάντως, εγώ το πέτυχα με την πρώτη χωρίς αναλυτικές οδηγίες. Σκεφτείτε λογικά και θα το βρείτε. Είναι σαν να τυλίγετε ένα δωράκι!

Για να τα μαγειρέψουμε θα χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα όπου έχετε λαδώσει πρώτα τον πάτο της και τον έχετε καλύψει με δυο στρώσεις αμπελόφυλλα. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια στον πάτο της κατσαρόλας και καταστραφούν. 

Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια με τη διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω για να μην σας ανοίξουν. Τα περιλούζετε με μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, αλατίζετε ολούθε και τα καλύπτετε μέχρι τη μέση με νερό. 

Αν χρησιμοποιήσετε δύο ή και παραπάνω στρώσεις από ντολμαδάκια θα φροντίσετε ώστε το νερό να φτάνει μέχρι τη μέση των στρώσεων. 

Μαγειρεύετε τα ντολμαδάκια σε μέτρια έως χαμηλή θερμοκρασία για μία ώρα περίπου, μισοσκεπασμένα για να βράσει το ρύζι καλά και συμπληρώνετε νεράκι εφόσον χρειαστεί. Στο τέλος, θα έχει μείνει μόνο το λαδάκι τους.

Σερβίρετε τα ντολμαδάκια με φρέσκο στραγγιστό γιαουρτάκι αρωματισμένο με φρέσκο δυόσμο.

Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, Φωτεινούλα  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!