Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Φθινοπωρινό κοτόπουλο με αρώματα


Φθινοπώριασε και κλειστήκαμε μέσα για τα καλά και... λίγο απότομα θα έλεγα. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ κρυώνω. Ακόμα και τις μποτούλες μου ξέθαψα από το πατάρι για να είμαι έτοιμη!

Επιστροφή στα θρανία, λοιπόν, μετά από ένα μακρύ, ανατρεπτικό και επεισοδιακό καλοκαίρι. Κι όταν λέω θρανία δεν εννοώ μόνο τους μαθητές αλλά και τους εργαζόμενους και τους οικιακά μαγειρικά σκληρά "εργαζόμενους". 

Και επιστροφή σημαίνει αναβάθμιση, αναθεώρηση, συγκρότηση δυνάμεων, ανανέωση και... μια νέα παραλλαγή του πάλαι ποτέ κλασικού, κυριακάτικου, λεμονάτου κοτόπουλου.  

Πάπρικα, Κάρυ, Πορτοκάλι είναι ορισμένες από τις μυρωδιές που θα το συνοδέψουν και θα μας ταξιδέψουν για λιιιίγο ακόμα σε μέρη εξωτικά κι ονειρεμένα.
Λίστα για ψώνια
1 κοτόπουλο σε μερίδες
4 μεγάλες πατάτες
5-6 σκελίδες σκόρδο πατημένες
2κγ. κάρυ σε σκόνη
3κ.γ. πάπρικα σε σκόνη
χυμό από 1 πορτοκάλι
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
νεράκι

Σε ένα βαθύ μπωλ τοποθετούμε τα κομμάτια κοτόπουλου, αφού τα έχουμε πλύνει καλά, και τα περιχύνουμε με το χυμό πορτοκαλιού. 

Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε ένα άλλο βαθύ μπωλ όπου τρίβουμε κάθε κομμάτι κοτόπουλο με το σκόρδο και το πασπαλίζουμε με το κάρυ, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με τα χέρια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. 

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τις τοποθετούμε μέσα στο ταψί με τη μεγαλύτερη επιφάνεια τους προς τα κάτω.

Περιχύνουμε τις πατάτες με τον υπόλοιπο ζωμό πορτοκαλιού.

Ρίχνουμε το λάδι μέσα στο ταψί και συμπληρώνουμε με νεράκι (περίπου 2 δάχτυλα) μέσα στο ταψί. Προσθέτουμε σκόρπιες και τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (160o Κελσίου) για 1,5 ώρα περίπου στον αέρα μέχρι να ξεροψηθεί το κοτόπουλο και να ροδίσουν οι πατάτες. Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες ώστε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.

Σερβίρουμε το φαγητό μας με φρεσκοκομμένη σαλατούλα της επιλογής μας, με δροσερό κρασί και... καλωσορίζουμε το φθινόπωρο με νέες μυρωδιές. 

Καλή σας απόλαυση,
Φωτεινούλα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!