Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

Γιουβετσάκι με μοσχάρι... κλασικά ελληνικά


Το κλασσικότερο των ελληνικών πιάτων γεμίζει με γεύση την Κυριακή μας και μαζεύει την οικογένεια γύρω από το τραπέζι. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι από τα καλύτερα ελληνικά πιάτα με έναν εξαιρετικό συνδυασμό υλικών, λιτών αλλά πλούσια γευστικών και βιταμινούχων.

Κρεατάκι, κριθαράκι αλλά και φρέσκια ντοματούλα και... ως μυρωδικό ένα μοναχό δαφνόφυλλο. Τη μαεστρία του τη θέλει γιατί για να είμαι ειλικρινής παιδεύτηκα αρκετά για να βρω το "κουμπί" του.

Βρέθηκα, λοιπόν, στο σπίτι της κουμπάρας μου όπου ετοίμαζε το γιουβετσάκι για να γιορτάσουμε τα γενέθλια του βαφτιστηριού μου. Παρατηρούσα τις κινήσεις της και... μου τα αποκάλυψε όλα. Σημαντικό είναι να μη σταματήσει ο βρασμός του ζυμαρικού μέσα στο φούρνο και να μη λασπώσει. Για το λόγο αυτό προσθέτουμε σταδιακά καυτό νερό, ανακατεύουμε συχνά, αλατοπιπερώνουμε καθόλη τη διάρκεια μαγειρέματος και κάνουμε υπομονή. Επίσης, αποσύρουμε το φαγητό μας από το φούρνο ένα "τσικ" πριν ετοιμαστεί γιατί ο βρασμός του ζυμαρικού θα συνεχιστεί για λίγο ακόμα έξω από το φούρνο.

Αλλά τα λόγια είναι περιττά και πάμε να μαγειρέψουμε...


Λίστα για ψώνια
1 κιλό μοσχάρι ελιά κομμένο σε μερίδες
1 συσκευασία κριθαράκι μέτριο
1 κρεμμύδι μέτρια κομμένο
3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες
1 φύλλο δάφνης
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
νεράκι


Βάζουμε το κρέας σε ένα μεγάλο μπωλ και το αλατοπιπερώνουμε πλούσια. Σοτάρουμε το κρέας στη χύτρα σε καυτό λάδι ώστε να ροδίσει από όλες τις πλευρές και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σβήνουμε το κρασί, προσθέτουμε κι άλλο νεράκι, τη δάφνη και κλείνουμε τη χύτρα ώστε να ψηθεί το κρέας και να λιώσει. Στη δική μου χύτρα το κρέας χρειάζεται συνήθως μισή ώρα βρασμό. 

Λαδώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ και αραδιάζουμε μέσα το κριθαράκι. Προσθέτουμε όλο το ζουμί από τη χύτρα στο πυρέξ, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε το κριθαράκι στο φούρνο, στον αέρα, στους 180οC για 45 λεπτά περίπου. Το κρέας το κρατάμε ζεστό σε μια πιατέλα εκτός φούρνου. Κάθε λίγο και λιγάκι προσθέτουμε στο πυρέξ ένα ποτήρι βραστό νερό και λίγο αλατάκι.

Πριν να βγάλουμε το κριθαράκι από το φούρνο, ρίχνουμε μέσα το κρέας ώστε να ζεσταθεί και να πάρει άλλη μια βράση.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο τυράκι, Μυζήθρα Κρήτης κατά προτίμηση.

Νομίζω ένας ντάκος θα συμπλήρωνε επαρκώς το μενού, τι λέτε;  

Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, 
Φωτεινούλα






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!