Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015

Αλμυρές φωλίτσες σφολιάτας με ύφος μεγάλου σεφ!




Εύκολα, γρήγορα, οικονομικά, εντυπωσιακά και γευστικά είναι το μότο της εποχής για το φαγητό μέσα και έξω από το σπίτι. 

Και πολύ περισσότερο μέσα στο σπίτι όταν μιλάμε για παιδιά και εργαζόμενους γονείς! 

Χτες έφυγα νωρίς από τη δουλειά, μη φανταστείτε, στις 7 πάτησα το πόδι μου στο σπίτι, και είπα να κανακέψω λίγο τα παιδάκια μου ετοιμάζοντας κάτι διαφορετικό και ιντριγκαδόρικο. Αρχικά τους είπα ότι θα τους ετοιμάσω τις αγαπημένες τους κρεπούλες με μερέντα και μπισκότο τις οποίες τις εμπλούτισα με φρέσκες φραουλίτσες και χύμα παγωτό. 

"Εξαιρετικά" θα σκεφτείτε και θα πιστέψετε ότι σταμάτησα εκεί. Μμμμ, έτσι νόμιζα κι εγώ! Έλα μου όμως που τα τέκνα πεινούσαν , έτσι να τα άφηνα; Πάλι τοστ; Μπα! δεν νομίζω.

Μεταποιημένο τοστ, λοιπόν! Έτσι το ονόμασα ή πιο intellectual "Αλμυρές φωλίτσες". Περιττό να σας πω ότι τις τσάκισαν και ενθουσιάστηκαν. Τραγανές φωλίτσαες σφολιάτες γεμιστές με... ό,τι θέλετε. Στην προκειμένη περίπτωση με τυριά, ντομάτα, πιπεριά, φέτα και άρωμα βασιλικού. 

Ενθουσιαστήκατε κι εσείς, ε; Εμ, είδατε που είχαν δίκιο τα παιδάκια να ζητάνε μετά τη μανούλα νωρίς στο σπίτι; Χαλάλι τους!

Λίστα για ψώνια 
1 συσκευασία φωλιές σφολιάτας
150γρ. φέτα τριμμένη
150γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
150γρ. γκούντα τριμμένο
50γρ. γάλα ή γιαούρτι
1 φέτα ζαμπόν ψιλοκομμένη
1 αβγό χτυπημένο
1κγ βασιλικό ή δυόσμο
ελαιόλαδο
6-8 τοματίνια κομμένα σε κύβους
1 πιπεριά κομμένη σε κύβους


Για αυτή την εμφάνιση του πιάτου θα χρησιμοποιήσουμε τις θήκες για muffin ή cupcakes. 

Λαδώνουμε τις θήκες για να μην κολλήσει η σφολιάτα και τοποθετούμε τα σφολιατίνια μέσα στη θήκη με προσοχή να μην σπάσουν. Ετοιμάζουμε το μίγμα της γέμισης.

Σε ένα βαθύ μπωλ ρίχνουμε όλα τα τυριά, τα ντοματίνια, την πιπεριά, το αβγό (κρατάμε λίγο για να αλείψουμε στο τέλος τη γέμιση μέσα στη φωλιά), το γάλα, το βασιλικό και ανακατεύουμε να ενοποιηθούν και να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Τοποθετούμε κουταλιές από το μίγμα μέσα στις φωλίτσες και "αλείφουμε" με το αβγό που κρατήσαμε. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180ο για 25 λεπτά και στη συνέχεια τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε ΜΟΝΟ από κάτω για άλλα 20 λεπτά περίπου. 

Αφήνουμε να κρυώσουν πριν ξεφορμάρουμε για να μη σπάσουν οι σφολιάτες. Αν έχουμε λαδώσει προσεκτικά τις θήκες ή έχουμε χρησιμοποιήσει θήκες σιλικόνης δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα στο ξεφορμάρισμα.

Ιδέα! Ανάλογα με την όρεξη σας μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα μπέικον, μανιτάρια, λουκάνικο ή ό,τι άλλο σας αρέσει. Προσέξτε μόνο να μην είναι πολύ ζουμερά διότι δεν θα ψηθούν καλά οι σφολιάτες.

Σερβίρουμε με περηφάνια το κατόρθωμα μας και ύφος μεγάλου σεφ!

Συγχαρητήρια!


Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, 
Φωτεινούλα

2 σχόλια:

Chit chat!!!