Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Tart tatin Βερύκοκο και... δεν αντιστέκεται κανείς!


Apricot tart tatin ή τάρτα βερύκοκο;


Η τάρτα Tatin είναι μια αναποδογυρισμένη τάρτα όπου τα φρούτα καραμελώνονται με βούτυρο και ζάχαρη πριν το τελικό ψήσιμο.


Όπως κι αν την πεις η ουσία είναι μία... θα ξετρελαθείς! Ελάχιστη υλικά, λίγος χρόνος, πλούσια γεύση, εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Η ιστορία αυτής της συνταγής έχει ως εξής... Ατελείωτες σακούλες με βερύκοκα κατέφθαναν από την εξοχική κατοικία των γονιών μου και πραγματικά δεν είχα που να τα βάλω και τι να τα κάνω. Αυτή η βερυκοκιά πέρυσι δεν μας αξίωσε να φάμε βερύκοκα. Κι όταν κάποια στιγμή τα κατάφερε δεν ήμασταν, δυστηχώς, εκεί για να τα απολαύσουμε. Τουλάχιστον έκαναν πάρτυ τα κάθε λογής ζουζούνια του κήπου και απόλαυσαν τους ζουμερούς καρπούς του δέντρου. Χαλάλι...

Φέτος, λοιπόν, το αγαπημένο μας δεντράκι μας έκανε τη χάρη να μας τιμήσει με τους καρπούς της και τολμώ να πω ότι το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε. Φάγαμε, ξαναφάγαμε, κρατήσαμε και τα κουκούτσια για λικέρ. Μαρμελάδα ετοιμάσαμε. Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα βερύκοκο φτιάξαμε αλλά... κάτι έλειπε. Κάτι μοναδικό ίσως; Κάτι πρωτοποριακό; Κάτι που δεν είχα ξαναφτιάξει ώστε να πρωτοτυπήσω; 


Λίστα για ψώνια 
1 ταρτιέρα ή ατομικές ταρτιέρες
1 συσκευασία φύλλο σφολιάτας
15 βερύκοκα πλυμένα, σκουπισμένα, χωρίςκουκούτσι, κομένα στη μέση
200γρ Ζάχαρη
50γρ. βούτυρο
50γρ. νερό
1/4κγ βανίλια 

Κόβετε και απλώνετε το φύλλο σφολιάτα στην ταρτιέρα αφού το έχετε αφήσει να ξεπαγώσει ελαφρά μόνο και μόνο για να μη σπάσει.
Ψήνετε το φύλλο μόνο του για 30 λεπτά περίπου στους 180ο Κελσίου όπου θα φουσκώσει και θα γίνει όμορφο και παχουλό.
Όση ώρα ψήνεται το φύλλο σας θα ετοιμάσετε τη γέμιση. Η γέμιση αποτελείται απλά από καραμέλα και φρούτα και σαντιγύ ή κρέμα για διακόσμηση.

Σε ένα βαθύ αλλά αντικολλητικό σκεύος, π.χ. πλατιά κατσαρόλα ή τηγάνι, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά ώσπου να αρχίσει να καραμελώνει. Προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο και συνεχίζουμε το βρασμό σε χαμηλότερη θερμοκρασία ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.

Τοποθετούμε τα βερύκοκα μέσα στην καραμέλα με την κομμένη πλευρά τους προς τα κάτω. Αφήνουμε λίγο ακόμα να πήξει και στη συνέχεια ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ την ταρτιέρα με το ψημένο φύλλο με τη γέμιση καραμέλας-βερύκοκο και επαναφέρουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά ακόμα, περίπου 10-15, ώστε να πήξει η καραμέλα και να λιώσει το βερύκοκο.
Αποσύρουμε από το φούρνο, ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε τα ταρτάκια να κρυώσουν . 

Περιχύνουμε με κρέμα γάλακτος ή γαρνίρουμε με φρέσκια σαντιγύ ή συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια.

Αυτό ήταν!

Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας, σερβίρετε την τάρτα σας, βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και ταξιδέψτε στο Αιγαίο και σε άλλα πελάγη... 

Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, 
Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!