Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

Ρυζότο μυδιών με άρωμα από γλυκάνισο


Μπήκε ο Σεπτέμβρης και οι διακοπές έχουν τελειώσει ανεπιστρεπτί, τουλάχιστον για μένα. Κι όμως το καλοκαίρι κρατάει ακόμα, ο ήλιος καίει, κάνει ζέστη, ανοίγω το κλιματιστικό. Θέλω λίγη θαλασσινή αύρα στον ουρανίσκο μου για να θυμηθώ τις βουτιές στα Κουφονήσια, τη βόλτα στα σοκάκια του Ρεθύμνου, το φάρο στο λιμάνι των Χανίων και τις αιώνιες σπηλιές στα Μάταλα. 

Τι θα λέγατε για λίγα μύδια; Με ρυζάκι. Πλούσια λαχανικά από το μποστάνι (αλήθεια!) και μυρωδιά ούζου να τα πιεις στο ποτήρι.
Λίστα για ψώνια 
~1/2 κιλό μύδια ψύχα
1 1/2 φλ. ρύζι για ρυζότο Arborio
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2-3 πιπεριές κέρατο πράσινες σε ροδέλες
1 ντομάτα κόκκινη τριμμένη
1-2 κ.σ. μαϊντανό
1κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
2-3 αστεράκια γλυκάνισο
1 σφηνοπότηρο ρακί
100γρ. βούτυρο
φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.
αλάτι και πιπέρι

Ξεκινάμε βράζοντας τα μύδια για 15 λεπτά ώστε να δημιουργήσουμε ένα ζωμό για το ρυζότο μας. Τα αποσύρουμε και τα κρατάμε ζεστά.

Λιώνουμε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά ώστε να ροδίσουν δίχως να καούν. 

Προσθέτουμε τη λιωμένη ντομάτα και σβήνουμε με τη ρακί. Συνεχίζουμε το βρασμό για μερικά λεπτά ακόμα ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ εντελώς 

Προσθέτουμε το ρύζι σωτάροντας το ελαφρά και περιχύνουμε με λίγο από το ζωμό μας ώστε να καλύψει όλα τα υλικά στο τηγάνι. Τοποθετούμε το γλυκάνισο σε διχτάκι ώστε να μπορέσουμε να τον αποσύρουμε αργότερα. Κρατάμε το γλυκάνισο μέσα στο τηγάνι για 15 λεπτά. 

Σημαντικό! Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να βράσει αργά το ρύζι και να χυλώσει.

Όσο βράζει το ρύζι και μειώνονται τα υγρά του, προσθέτουμε κι άλλο ζεστό ζωμό.

Πριν να ετοιμαστεί το ρύζι εντελώς αραδιάζουμε μέσα στο μίγμα τα μύδια για να αρωματιστεί περισσότερο, το μαϊντανό με το βασιλικό και αλατοπιπερώνουμε αδρά.

Μόλις είναι έτοιμο το ρυζάκι μας αποσύρουμε από το μάτι και τρίβουμε από πάνω φρέσκια παρμεζάνα και ανακατεύουμε να πάει παντού.

Αυτό ήταν! Ετοιμάσατε ένα καταπληκτικό πιάτο με τα χεράκια σας για τους αγαπημένους σας... και το καλοκαίρι χτυπά ξανά την πόρτα μας!

Καλή σας απόλαυση.

Φιλιά,
Φωτεινούλα












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!