Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Πως πλένω τα πιάτα...


Έχεις πετύχει το καλύτερο σου γεύμα ή ακόμα έχεις μόλις απολαύσει στα γρήγορα το καθημερινό μεσημεριανό σου, όποιος κι αν είναι ο τρόπος της γεύσης σου μετά βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα φαινόμενο... τα άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη. 


Ξεκινάς να τα βάλεις στο πλυντήριο πιάτων αλλά... το ρεύμα είναι κομμένο, το πλυντήριο πιάτων είναι ήδη γεμάτο με καθαρά πιάτα ή εκείνο το φοβερό και τρομερό σερβίτσιο που πέτυχες στη βόλτα σου στο Μοναστηράκι είναι κρίμα να το βάλεις στο πλυντήριο μήπως και χαλάσει το περίτεχνο σχέδιο του που έχει σωθεί εδώ και τόσα χρόνια.

Τι να λέμε; Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι αποτελεί μονόδρομος επιλογής.


Ξέρεις να πλένεις σωστά τα πιάτα σου και να γλιτώνεις χρόνο και χρήμα και να διατηρήσεις τα χεράκια σου τρυφερά; 

Θα χρειαστούμε καταρχήν...Λίστα για ψώνια
1 ζευγάρι γάντια καλής ποιότητας
1 απορρυπαντικό για το πλύσιμο των πιάτων (π.χ. Fairy)
Χλιαρό νερό
Μία λεκανίτσα μικρή
ένα σφουγγάρι για πιάτα με μαλακή και σκληρή πλευράΘα ξεκινήσω μιλώντας από την πείρα μου ως μαγείρισσα και ως πλύστρα πιάτων...

ΝΑΙ στα γάντια
ΟΧΙ στο καυτό νερό 
ΝΑΙ στο μούλιασμα
ΟΧΙ στα απορρυπαντικά με αρώματα

Τα γάντια είναι απαραίτητο αξεσουάρ για την προστασία των χεριών σας κατά το πλύσιμο όσο βαρετό κι αν είναι για κάποιες από εμάς να τα φοράμε. Μετά το πλύσιμο χωρίς γάντια θα έχετε μετανιώσει τόοοοσο πολύ που δεν κάνατε τον κόπο να τα βάλετε και τώρα τα χέρια έχουν ξεραθεί, έχουν κοκκινήσει, έχουν βγάλει παρανυχίδες και σύντομα θα χρειάζεστε μανικιούρ ώστε την επόμενη φορά να μη διστάσετε.

Το καυτό νερό επίσης είναι βλαβερό για το δέρμα, καλό για τα πλύσιμο. Κι εδώ τα γάντια αποτελούν ένα μέτρο προστασίας αλλά καλό θα ήταν να το αποφεύγετε. Ακόμα και μέσα από τα γάντια τα χέρια σας αισθάνονται τη ζέστη.

Αντί να πλένετε με καυτό νερό μπορείτε να τα μουλιάσετε τα κουζινικά σκεύη στο καυτό νερό. Αν θέλετε να γίνει εύκολη η ζωή σας με τα δύσκολα σκεύη με υπολείμματα τροφών αφήστε τα να μουλιάσουν σε καυτό νερό και απορρυπαντικό για λίγη ώρα ή ακόμα και πάνω στο ζεστό μάτι της κουζίνας ή στο ζεστό φούρνο και η ζωή σας θα γίνει πάρα πολύ πιο εύκολη μετά. 

Αποφεύγω τα απορρυπαντικά με αρώματα για δύο λόγους. Θεωρώ ότι επιβαρύνομαι με επιπλέον χημικά και ότι τα οξέα φρούτων που περιέχουν ακόμα περισσότερο κακό στα ευαίσθητα χέρια μου.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν, γεμίζουμε μία λεκανίτσα με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέοσυμε λίγο ξύδι μέσα για καλύτερα αποτελέσματα απομάκρυνσης δυσάρεστων μυρωδιών και απολύμανσης. 

Βουτάμε το σφουγγάρι μας στη λεκανίτσα, το μουλιάζουμε και χαϊδεύουμε σαπουνίζοντας τα σκεύη μας σε όλες τις πλευρές τους. Όπου έχει βρωμιά, επιμένουμε με τη σκληρή πλευρά του σφουγγαριού. Σκεύη που περιέχουν αβγό, π.χ. ομελέτα, αβγό βραστό ή τηγανιτό, τα πλένουμε με κρύο νερό για να αποφύγουμε τη δυσοσμία του.

Κάθε σκεύος που σαπουνίζουμε το αφήνουμε στην άκρη έως ότου τελειώσουμε με όλα τα σκεύη. 

Στη συνέχεια ανοίγουμε τη βρύση στο κρύο προς χλιαρό νερό και παίρνουμε ένα ένα τα σκεύη και τα ξεπλένουμε καλά καλά τρίβοντας τα με τα χέρια μας μέχρι να αισθανόμαστε ότι δεν γλιστράνε άρα δεν έχουν σαπούνι επάνω τους.

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν, κάθετα τα πιάτα ή ανάποδα τα ποτήρια, στην πιατοθήκη ή πάνω σε μια καθαρή πετσέτα.

Το απόλυτο μυστικό πάντως είναι στην επιλογή ενός καλού απορρυπαντικού!


Φιλιά, Φωτεινούλα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!