Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

Κριθαρώτο θαλασσινών με σπέσιαλ υλικά


Πριν λίγες ημέρες είχα παραλάβει ένα φοβερό υλικό από τη Φάρμα της Άβας, το οποίο μου τριβέλιζε το μυαλό η ερώτηση "πως να το αξιοποιήσω;". 

Κριθαράκι θαλασσινών με λευκό και μαύρο κριθαράκι που μυρίζει θάλασσα; Πως σας ακούγεται αυτό; Εμένα νοστιμότατο! Και πολύ νηστίσιμο!

Ο κύβος ερρίφθη, λοιπόν, και εγένετο Κριθαρώτο θαλασσινών με μύδια και γαρίδες και μυστικά συστατικά!
Λίστα για ψώνια 

1 συσκευασία κριθαράκι θαλασσινών 500γρ.
μύδια και γαρίδες κατεψυγμένα (περίπου 500γρ.)
2 ώριμες τομάτες τριμμένες
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
1 κρασοπότηρο καλό λευκό κρασί
3-4 κλωναράκι μαϊντανό μόνο τα φύλλα
500γρ. ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο για το σωτάρισμα


Σοτάρεις το πράσο και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν ΧΩΡΙΣ να μαυρίσουν! Προσοχή!

Προσθέτεις το κριθαράκι, το σοτάρεις κι αυτό αφού το φέρεις μπόλικες βόλτες και "σβήνεις" με το λευκό κρασί, Αφήνεις να εξατμιστεί ώστε να φύγει το αλκοόλ και προσθέτεις τη σάλτσα τομάτας και το πελτέ όπου τον έχεις αραιώσει με λίγο ζωμό για να διαλυθεί. Ανακατεύεις όλα σου τα υλικά καλά και αρχίζεις να προσθέτεις το ζωμό, ΣΤΑΔΙΑΚΑ, εφόσον τον έχεις ζεστάνει! Αυτό γίνεται για να μη χαλάσεις τη θερμοκρασία βρασμού στο κριθαράκι και πάθει κανένα θερμικό σοκ!

Συνεχίζεις το ανακάτεμα και την προσθήκη του ζωμού έως ότου το κριθαράκι να είναι σχεδόν έτοιμο δηλαδή να μασιέται αλλά να είναι λίγο σκληρό στο κέντρο του. Τότε, προσθέτεις τα θαλασσινά, δηλαδή τα μύδια και τις γαρίδες, ώστε να βράσουν κι αυτά και να αφήσουν τα αρώματα τους στο Κριθαρώτο. 

Εγώ προτίμησα μύδια χωρίς κέλυφος και γαρίδες καθαρισμένες αλλά με την ουρά τους για να δώσουν λίγη παραπάνω ευωδιά από θάλασσα.

Αλατοπιπερώνεις το φαγητό, δοκιμάζεις για καλό και για κακό και υπολογίζεις 10 λεπτά βράσιμο των θαλασσινών. Δεν χρειάζεται παραπάνω.

Σε όλη τη διαδικασία βρασμού προσθέτεις το ζωμό. Στην περίπτωση που ο ζωμός τελειώσει τότε μπορείς να βάλεις νεράκι αλλά καλό θα είναι να ξαναδοκιμάσεις το αλάτι του.

Αποσύρεις το φαγητό από τη φωτιά φροντίζοντας να έχει μείνει ζουμάκι μέσα διότι ούτως ή άλλως θα απορροφηθεί μέχρι να κρυώσει για να το απολαύσεις.

Πασπαλίζεις το φαγητό όπως είναι ζεστό με τα φύλλα μαϊντανού και την τριμμένη παρμεζάνα και... σερβίρεις!

Tip: Το κριθαράκι θαλασσινών μπορείτε να το προμηθευτείτε από τη Dolopia.


Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, Φωτεινούλα
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!